Helsingin Sanomat uutisoivat 5. toukokuuta 2022 huolestuttavasta vastailmiöstä korona-ajan lemmikkibuumille. Nyt etätyösuosituksen poistuttua lemmikeistä halutaankin luopua entistä enemmän. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy Ry kertoo tiedotteessaan, että yhteydenotot, joissa eläimestä halutaan luopua, ovat kasvaneet merkittävästi.
Julkaisimme 29. huhtikuuta blogin siitä, mitä tulisi ottaa huomioon kissanpennun hankinnassa. Myös muiden lemmikkien kohdalla on mietittävä yhtä tarkkaan, onko lemmikin ottamiseen hyvä hetki. Mitään eläintä ei tulisi ottaa perheeseen kevyin perustein.
Korona-aika tuntuu monelle varmasti otolliselta ajalta, esimerkiksi koiran hankitaan. Tietyllä tapaa ajankohta onkin erinomainen; moni on innostunut ulkoilemisesta, seuraa kaivataan ja koiran ei tarvitse olla paljon yksin. Pandemia on myöskin koetellut meitä odotettua kauemmin, joten etätyöaikana on ollut aikaa harkita uutta perheenjäsentä. Mikä sitten on mennyt pieleen?
Elämme jo kolmatta vuotta poikkeusaikaa, mutta mikäli pentu on tullut perheeseen tänä aikana, se ei ymmärrä poikkeusta. Niinpä koira tai kissa on tottunut siihen, että omistaja on lähes jatkuvasti kotona, eikä se ole välttämättä kohdannut juurikaan muita ihmisiä tai eläimiä. Liian moni ei ole huomannut ajatella tätä pennun koulutuksessa.
Kun alamme palata takaisin elämään ilman pandemiaa, moni eläin ei osaakaan olla yksin, mikä aiheuttaa usein ongelmakäytöstä. Yllättäen hyväkäytöksinen ja muuten hyvin koulutettu koira tai kissa alkaakin tuhoamaan huonekaluja, pitämään meteliä ja jopa uhmaamaan omistajansa käskyjä.
Tuntuuko nyt pisto sydämessä? Yhtäkkiä yksin jäävää koiraa pelottaa ja sen takia se käyttäytyy huonosti. Peli ei kuitenkaan ole menetetty, vaan kärsivällisen koulutuksen myötä lemmikki oppii uuteen tilanteeseen. Samalla tavalla moni meistä ihmisistäkin oireili ensimmäisenä koronakeväänä. Tilanne oli uusi ja siihen täytyi sopeutua, sekä opetella elämään uudella tavalla.
Koirasta ei siis tarvitse luopua sen takia, että se ei osaa olla yksin ja käyttäytyy siksi ongelmallisesti. Sen sijaan sille on alettava rauhassa opettamaan uusia asioita, kuten yksinolemista ja muiden ihmisten kohtaamista. Avain on kärsivällisyydessä.
Toimistomme yksi tärkeä tavoite on tehdä töitä sen eteen, että lemmikkieläimet saisivat vahvemman aseman perheessä, eikä niistä luovuttaisi turhan helposti. Liian moni lemmikki joutuu täysin heitteille elämän käännekohdissa, kuten eroissa. Sen takia olemme huolestuneesti seuranneet koronan vaikutusta lemmikkimarkkinoihin. Kohonneella kiinnostuksella lemmikkejä kohtaan on myös varjopuolensa, mikä alkaa näyttäytyä viimeistään nyt.