Avioerot ja yksinäisyys – lemmikki terapeuttina

Niin vain on, että parisuhde on aikuiselämän tärkein kiintymyssuhde. Riippumatta suhteen laadusta se on suhde, jossa koemme nimenomaan tarvetta tulla hyväksytyksi. Parisuhteessa suurin osa meistä kokee tyydytystä saadessaan kokea olevansa jollekin erityinen ja tarpeellinen. Eron tullessa moni ihminen pelkää, että tämä johtaa siihen, että hän elää tämän jälkeen pitkään ja pahimmassa tapauksessa elämänsä loppuun asti yksin. Monesti myös uskotaan, että parisuhde on edellytys onnelliselle elämälle, vaikka näin se ei välttämättä ole.

Toisin kuin jossain muissa maissa, Suomessa on varsin pitkään ollut varsin korkea kynnys hakea apua vaikeassa elämäntilanteessa esimerkiksi käymällä terapeutilla. Ei liene yleistys, jos todetaan, että erityisen korkea se on ollut miehillä ja maaseudulla. Onneksi tältä osin asenne on jokseenkin nopeasti maassamme muuttunut, ja toivottavasti sama kehitys jatkuu tulevaisuudessakin.

Joskus kuitenkin terapeutti saattaa löytyä lähempänä kuin olemme arvanneetkaan.

Meillä saattaa olla kotona perheenjäsen, joka aavistaa ennen kuin itse edes huomaat, milloin olet tulossa kipeäksi tai kun olet surullinen. Hän tulee luoksesi, tyrkkää sinua kuonolla tai makaa vain vierelläsi vartioiden sinua.

Talo ei olekaan hiljentynyt, etkä ole yksin. Sinulla on nelijalkainen ystävä, jolle puhua. Hän aina tervehtii sinua iloisesti, kun tulet kotiin. Hän yhä tarvitsee sinua enemmän kuin koskaan, ja voitte tehdä samoja asioita kuin ennen; harrastaa, käydä lenkillä ja niin edelleen.

Tämä nelijalkainen ystäväsi ei myöskään ole lainkaan samaa mieltä kuin sinusta parisuhteesta eronnut ihminen – vaikkapa että olet narsisti vailla tunteita, joka ei koskaan ajatellut häntä vaan vain itseään. Lemmikki taas näkee sinut maailman parhaana isäntänä/emäntä ja kaverina, jonka kanssa hän haluaa jakaa loppuelämänsä.

Olet siis itseasiassa aika onnellisessa asemassa, kun sinulla on tällainen kaveri, etkä ole laisinkaan yksinäinen. Saatat kyllä olla eronnut ihmisestä, jolta yrityksistä huolimatta et saanut tunnetta ja kokemusta tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olet. Sinulle kuitenkin jäi lemmikki, jolta voit pyyteettömästi saada kokemuksen, että tulet hyväksytyksi ja rakastetuksi.

Anna mennä täysillä ja jatka matkaa tämän nelijalkaisen kaverisi kanssa, tuli tai ei kaksijalkainen myöhemmin seuraksi matkallesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *